Så ingenting att göra med normer, alltså?

Nån psykolog sitter på BBC Breakfast och förklarar att bebisar attraheras av rött, oavsett kön. "Sen runt 2 års ålder börjar flickor attraheras av rosa. Vi vet inte varför". Jahaja. Så ÄR det visst.

Ingenting att göra med att en tvååring börjar påverkas av sina föräldrar, kompisar och deras omkrets? Ingenting att göra med att så fort de så mycket som sneglar mot något rosa är folk där och ojar sig- "Titta, hon bara äääääälskar rosa- det äääär ju geneeeeetiskt", samtidigt som de ignorerar varje gång hon plockar upp en bil eller bygger med klossar.

Sitter man på en tv-soffa och pratar om att "flickor är si, pojkar är så", då utesluter man ju genast alla de pojkar som är si och flickor som är så, och alla som faller där någonstans mittemellan. Då talar man ju om för den lilla rosaälskande pojken att han gillar tjejgrejer, och den lilla blåttälskande flickan att hon inte är en riktig flicka, utan en pojkflicka minsann. Fy bubblan, säger jag bara!

På Twitter säger någon att det är genetiskt- rosa symboliserar att samla bär och frukt, blått är en klar himmel= bra jaktväder. Glömmer visst bort den där obekväma lilla detaljen att så sent som 1900-talet var färgerna tvärtom, rosa= manligt och blått= feminint. Hur förklarar man det? Eller är det skönare att ignorera det för att få det att passa ens eget inskränkta tänkande?!

Jag är stolt över att vi låter Eddie finna sina egna preferenser. Tills han är gammal nog att välja själv kommer vi att erbjuda och uppmuntra alla färger, leksaker och attribut, inte bara de som vårt samhälle tycker att han ska föredra.


Ett BARN.

Kommentarer
Viola säger:

Och sen är det lustigt att det bara är genetiskt när det faller inom ramen. Att något helt enkelt skulle kunna vara enbart ett INTRESSE är ju tydligen otänkbart...

2011-05-09 | 15:14:53
Bloggadress: http://mummyfied.blogg.se/
Linda säger:

Du har så rätt, barn är barn är barn, de är inte rosa eller blå små varelser som antingen gillar dockor eller bilar. När jag arbetade inom förskolan hade vi en pojke vars absoluta favoritfärg var ljusröd! Första gången jag hörde det blev jag lite konfunderad, men efter en stunds eftertanke så är den benämningen mer rätt, vi döper inte om blått efter att vi blandat den med vitt, den heter bara ljusblå, så varför döper vi om rött till rosa bara för att lite vitt kommit i?

2011-05-09 | 19:20:43
my säger:

Hej hej!Ligger hemma och är gravidkräkig och ramlade över din blogg under en av mina surfstunder... Vilken frisk fläkt bland alla gullinulliga mammabloggar! :)

Läser och suger i mig inspiration inför mitt eget kommande föräldraskap.tack för en trevlig stund. /m

2011-05-11 | 16:42:38
Bloggadress: http://sittinginarainbow.blogspot.com
Vends säger:

asg "vi vet inte varför" vilken underbart korkad kommentar! Härlig blogg du har, har sparat som bokmärke! Inspirerande, verkligen.

2011-06-19 | 08:20:30
Daeminimon säger:

Tack! :)

2011-06-19 | 23:36:33
Bloggadress: http://mammaiengland.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback