Eddies tomatsås v2.0

Jag har kokat tomatsås till Eddie sen han var runt 6 månader, och nu tycker jag att jag fått till receptet så bra som det nånsin kan bli. Postade ett recept tidigare i bloggen, men det har ändrats sen dess, så här kommer den nya versionen:

För ca 2 liter sås:

20 tomater
3 medelstora morötter
3 stjälkar selleri
2 små zucchinis (som drygt 1/2 gurka vardera, typ)
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
1 äpple, typ Golden Delicious
2 msk tomatpuré 1 buljongtärning (grönsaks- eller kyckling, utan salt om bebisen är yngre än 1)
1 liter tomatvatten (förklaring nedan)
Basilika eller oregano efter smak
Färskmalen svartpeppar
4 msk olivolja

Skär ett kryss i stjälksidan av tomaterna och lägg i kokhett vatten någon minut. Dra av skalet och dela tomaterna i fyra bitar. Rensa ur kärnorna och saften. Lägg tomatköttet i en skål, och skal, saft och kärnor i en annan. Slå 1 liter kokande vatten över skalrenset och låt dra.

Skala och tärna morötterna, äpplet och löken. Skär sellerin i 2 cm stora bitar. Dela zucchinin i 4 bitar på längden och sedan i 2 cm stora bitar. Grovhacka vitlöken.

Värm 2 msk olivolja i en gryta eller djup kastrull. Svetta lök och vitlök. Tillsätt kryddor samt tomatpuré och rör om.

Rör ner morot, zucchini, selleri och äpple, se till att de är täckta av tomatpuréen. Smula i buljongtärningen och rör om. Lägg i tomatköttet och rör tills köttet börjar lösas upp.

Sila tomatvattnet och släng renset. Häll vattnet över grönsakerna. Låt puttra, gärna 30-45 minuter, men minst tills morötterna är mjuka och tomatköttet helt upplöst.

Mixa med stavmixer eller matberedare, i omgångar, tills såsen är helt slät. Tillsätt resten av oljan och rör om.

Häll upp såsen i deciliterstora portioner och låt svalna. Frys in när de svalnat till rumstemperatur.

TIPS! Använd gärna bröstmjölkspåsar, de tar inte mycket plats i frysen!


Jag är lite besatt av den här såsen, eftersom den är så flexibel. Den var helt perfekt när vi började med BLW.

Några användningsområden:

Bas till köttfärssås eller chili con carne (blanda i köttfärs och ev kidneybönor och lite chilipulver)
Pizzasås (bre på pitabröd, strö över riven ost, grilla i ugnen)
Tomatsoppa (späd med vatten eller buljong, red med grädde eller creme fraiche)
Korv- eller grönsaksstroganoff (tjoffa i falukorv eller valfria grönsaker)
Sås till hemmagjord ravioli (behöver jag förklara?!)

Eller, naturligtvis, som den är, med pasta och riven ost- Eddies favoriträtt! Ibland rör jag i lite ärtor och/eller hackad broccoli i pastasåsen också, men det behövs egentligen inte eftersom den är fullpackad med grönsaker.

Sådärja, nu var det väl baskemig sista gången jag tjatar om denna tomatsås! ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback